Functie van Geleiderail: De belangrijkste functie van geleiderail is het geleiden van voertuigen bij een ongeval, om te voorkomen dat ze van de weg af raken en in potentieel gevaarlijke situaties terechtkomen. Geleiderails fungeren als een fysieke barrière tussen de rijbaan en de berm, vangen de impact van een voertuig op en verminderen zo de kans op letsel voor inzittenden. Bovendien kunnen geleiderails ook voorkomen dat voertuigen in tegengestelde rijstroken terechtkomen, wat de verkeersveiligheid verder bevordert.

Voordelen van Geleiderail:

Veiligheid: De belangrijkste troef van geleiderails is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Ze verminderen de kans op ernstige ongevallen door voertuigen binnen de rijbaan te houden en ze te beschermen tegen obstakels of gevaren in de berm.

Begeleiding en oriëntatie: Geleiderails zorgen voor duidelijke begeleiding en oriëntatie voor bestuurders, vooral bij slechte weersomstandigheden of in het donker. Ze helpen weggebruikers om de juiste positie op de weg te behouden en voorkomen dat ze per ongeluk van de weg af raken.

Vermindering van letsel: Geleiderails verminderen de kans op letsel bij verkeersongevallen. Door de impactkrachten te absorberen en te geleiden, wordt de energie van een botsing beter verdeeld, wat het risico op ernstig letsel voor inzittenden vermindert.