1. Constructie: Houten geleiderails bestaan uit houten balken die aan verticale palen zijn bevestigd. 

  2. Toepassing: Houten geleiderails worden voornamelijk gebruikt op landelijke wegen en wegen met een lagere verkeersintensiteit. Ze kunnen worden gezien in landelijke gebieden, langs fietspaden, in parken of historische locaties waar een natuurlijke uitstraling gewenst is.

  3. Flexibiliteit: In vergelijking met stalen of betonnen geleiderails hebben houten geleiderails beperkte flexibiliteit. Ze bieden minder weerstand en absorptie van impactenergie, wat betekent dat ze mogelijk niet zo effectief zijn bij het verminderen van de gevolgen van een ongeval als andere types geleiderails.

  4. Onderhoud: Houten geleiderails vereisen regelmatig onderhoud vanwege de natuurlijke eigenschappen van hout. Het hout kan worden blootgesteld aan weersinvloeden, zoals regen en zonlicht, en kan na verloop van tijd splijten, rotten of vervormen. Regelmatige inspectie, reparatie en behandeling van het hout zijn nodig om de functionaliteit en veiligheid te waarborgen.

  5. Esthetische waarde: Het gebruik van houten geleiderails wordt vaak gekozen vanwege de esthetische waarde. Het natuurlijke uiterlijk van hout kan beter passen bij de omgeving en het landschap, met name in landelijke gebieden. Het biedt een meer traditionele en rustieke uitstraling.

Het is belangrijk op te merken dat de toepassing van houten geleiderails afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de lokale regelgeving, de specifieke wegvereisten en de veiligheidsnormen. Het doel is altijd om de verkeersveiligheid te waarborgen, en daarom worden andere types geleiderails meestal verkozen vanwege hun superieure prestaties en duurzaamheid.